Nijeveense weetjes

Ook deze weetjes over Nijeveen zijn we te weten gekomen door verhalen van de vrijwilligers van de Historische Vereniging Nijeveen.

Meest noordelijke acacialaan van Europa
Nijeveen heeft (volgens zeggen) de meest noordelijke acacialaan van Europa.
Hieronder twee foto's van de acaciabomen. De foto rechts is rond 1970 gemaakt.

   

Molen
In Nijeveen hebben meerdere molens gestaan. Tot aan de jaren 30 stond in Nijeveen een korenmolen die in 1932 is afgebroken.
Vanaf 1977 staan er weer een kolenmolen in Nijveen genaamd 'Sterrenberg'. Deze molen komt oorspronkelijk uit Weener (Duitsland) en is hier herbouwd in orginele stijl. De molen dankt zijn naam aan de familie Sterrenberg, van wie de molen is gekocht. De Sterrenberg is in 1977 door Z.K.H. prins Claus heropend. Op de site van Korenmolen Sterrenberg (http://www.molen-sterrenberg.nl/) kunt u meer informatie vinden over deze molen.

Tussen 1990 en 2009 stond er nog een molen in Nijeveen. Dit was een kleine stellingmolen genaamd Lutke's Meule. Nadat één van de roeden was gebroken in 2008, draaide de molen niet meer zoals hij eerder deed, daarom is hij in 2009 afgebroken. Mogelijk wordt hij herbouwd in Nieuw-Zeeland.

          
Links: Oude korenmolen. Midden: De Sterrenberg. Rechts: Lutke's Meule.   
           

Huisarts
Ondanks het feit dat Nijeveen weinig inwoners heeft, zijn er twee huisartsen. Beide zitten aan de rand van Nijeveen (Kolderveen 3 en 4). Bekend van het televisieprogramma 'de dorpsdokter'.  

                                     

Thijs van Urk
Thijs van Urk was een jongen die op 17-jarige leeftijd stierf. Op zijn sterfbed liet hij zijn moeder beloven dat uit de nalatenschap van zijn vader de Hervormde kerk in Kolderveen werd gerestaureerd. Het Thijs van Urkfonds werd gesticht en de rente hiervan mocht de kerk gebruiken om de armere leden van de kerk te ondersteunen.
Ook werden bomen geplant langs de weg die naar de kerk leidt, ter nagedachtenis aan Thijs van Urk. Zijn naam is ook te zien op het monumentale hek aan het begin van de laan.

           
Foto links is gemaakt rond 1900, foto rechts in 2013. Je kunt duidelijk zien dat in de afgelopen 100 jaar de bomen enorm gegroeid zijn.

Verenigingen
Nijeveen heeft veel verenigingen, een stuk of 60 maar liefst. Voor ieder wat wils! Google maar eens op 'vereniging nijeveen', en je krijgt een hele lijst te zien. Onder andere de historische vereniging nijeveen, die veel informatie heeft gegeven bij het maken van deze site. Ook de beeldbank laat zien dat verenigingen een onderdeel zijn van Nijeveen, vroeger en nu. Er staan alleen al 526 foto's in de categorie 'Verenigingen en organisaties'.

Uit een krantenknipsel uit 1962 blijkt dat sommige verenigingen het lang volhouden:

Toponiemen

 

De straatnamen in Nijeveen laten een stukje geschiedenis zien van het dorp. De naam van het dorp zelf geeft aan dat het een veendorp was. Een aantal straatnamen laten dit ook zien, zoals Griftestuk, dat vlakbij de grift ligt.
Andere straatnamen hoeven nauwelijks toelichting. Zoals de Meppelerweg; weg richting Meppel. En de Molenweg; stond vroeger de molen.

Belangrijke personen werden ook regelmatig genoemd in straatnamen. Bijvoorbeeld Burgemeester Haitsmalaan, Burgemeester Weimalaan, Burgemeester van Veenlaan, Dominee van Halsemastraat en de Albert Keizerlaan. De langste naam in deze 'categorie' is de Lambert van der Linde Albertszoonweg. Een hele mond vol...
Het koningshuis mag natuurlijk ook niet ontrbreken. Juliana en Wilhelmina worden beide genoemd in een straatnaam in Nijeveen.

De zogenaamde 'vogelwijk' is duidelijk een nieuwe wijk in Nijeveen. Het is een wijk met allemaal vogelnamen.

Ook de 'kerkstraat' mag niet ontbreken. Bij de Nijeveense Kerkweg kun je inderdaad de kerk vinden.

Dat het bedenken van goede straatnamen best lastig kan zijn blijkt uit onderstaand artikel. Het is een verslag van een raadsvergadering in 1977, onderwerp van gesprek was de naam 'Hummelhof'.